Uşak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’nda Başkanlık seçimi yapıldı ve bir süreliğine Onursal Başkanlık yapan Uğur Albayrak, tekrar seçildi. Uğur Albayrak’ın aday olduğu Çözüm Grubu 164 oy aldı ve karşısındaki rakibi Pusula Grubu’ndan İsmail Balta’nın ekibi ise 157 oyda kaldı. Aradaki 7 oyluk farkla Uğur Albayrak’ın oluşacak yeni yönetim kurulu tarafından başkan seçilmesi bekleniyor. Çünkü Uğur Albayrak, Çözüm Grubu’nun başkan adayı olarak kamuoyuna deklare edildi.
UĞUR ALBAYRAK, MECLİS ÜYESİ OLMASININ SEÇİLMESİNDE BİR ENGEL TEŞKİL ETMEDİĞİNİ İFADE ETTİ
Seçim önü bir açıklama yapan Uğur Albayrak, CHP’den Uşak Belediye Meclis Üyesi olmasının Uşak SMMMO Başkanlığına veya yöneticiliğine engel teşkil etmediğini ifade etti. Uşak Belediye Başkanı’yla bu konuyu görüştüğünü dile getiren Uğur Albayrak, ilgili Yüksek Seçim Kurulu kararları olduğunu ve belediye meclis üyeliği ile mali müşavirler odası başkanlığının bağdaşmayan işler olduğuna dair yargı kararları olduğunu götürdüğünü kaydetti. Uşak’taki yerel bir kanala açıklama yapan Uğur Albayrak, konuyla ilgili hukukçulara da gerekli danışmayı yaptıklarını ve göreve geldiğinde belediye ile ilgili faaliyetlerde çalışma yapacağını fakat oda başkanı olduğu süre içinde üyesi olduğu partinin bayrağı altında hiçbir eyleme katılmayacağını aktardı.
EMSAL KARARLARA GÖRE UĞUR ALBAYRAK 2 GÖREVDEN SADECE BİRİNİ SEÇEBELİR
Konuyla ilgili daha önce verilmiş bir yargı kararı bulunuyor ve Uğur Albayrak’ın durumu yargıya intikal ettirilebilir. Konuyla ilgili 2014 yerel seçimlerinden önce TÜRMOB tarafından 1 Ekim 2013’te, YSK’nın benzer bir durumla ilgili verdiği yargı kararına istinaden yayınlanan bir genelge bulunuyor. 2013/5 sayılı TÜRMOB genelgesinde, belediye meclis üyeliklerine aday olmak için oda yönetim ve denetleme kurulu üyelerinin istifa etmesi gerektiği bilgisi yer alıyor. Söz konusu genelge, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 360 sayılı karar nolu ve 12 Eylül 2013 tarihindeki kararına dayanıyor.
YSK’NIN O DÖNEMDE ALDIĞI VE TÜRMOB’UN YAYINLADIĞI GENELGEYE NEDEN OLAN KARAR ŞÖYLE:
Gemlik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığı ile Bursa Seçim Kurulu Başkanlığı’na gönderilen 5/9/2013 tarihli dilekçede; Gemlik İlçesi İbrahim TALAN tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen dilekçede, 2014 yılında yapılacak olan Mahalli İdareler seçiminde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı olduğu, belediye başkanlığı veya belediye meclis üyeliğine herhangi bir siyasi partiden ya da bağımsız olarak aday olmak istemeleri halinde, odadaki görevlerinden kendisinin ve oda organında görev alan yöneticilerin aday olmak istemeleri halinde görevlerinden çekilmelerine gerek olup olmadığı, seçilmedikleri takdirde tekrar görevlerine iade edilip edilmeyecekleri hususunda görüş istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 76. maddesinde; Hakimler ve Savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu Üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensuplarının görevlerinden çekilmedikçe aday olamayacakları ve milletvekili seçilemeyecekleri belirtilmiştir.
Öte yandan, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun;
- maddesinde; “Milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarlar mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmek veya aday gösterilebilmek için görevlerinden istifa etmek zorunda değildirler. Milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık bir şahıs uhdesinde birleşemez. Bu görevlerin birisinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler, seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde tercih haklarını kullanırlar. Bu süre içinde tercih haklarını kullanmayanlar seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılırlar.” hükmü mevcuttur.
Görüleceği üzere anılan maddede, aday olabilmek için görevlerinden ayrılmak zorunda olmayan kamu görevlilerinin hangileri olduğu ayrıntılı biçimde düzenlendiği halde, istifaları zorunlu bulunan kamu görevlilerinin kimler olduğu hususunda bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının organlarında görev alan yöneticilerin adaylığı konusunda 2972 sayılı Kanun’un 36. maddesi ile atıf yapılan 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 18. maddesinin uygulanması gerekmektedir.
2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun;
“Adaylık için görevden çekilmesi gerekenler” başlıklı 18. maddesi:
“Hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, aday olmak isteyen belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, aday olmayı isteyen siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri, belediye meclisi ve il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları kuruluşların yöneticileri, kamu idarelerinin ve bunlara bağlı kuruluşların ve sermayesinin yarısından fazlasına kamuya ait şirketlerin yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar, görevlerinden ayrılmadıkça aday olamaz ve aday gösterilemezler.”
Bu nedenle; 5362 sayılı Kanuna tabi kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları olan esnaf odaları organlarında görev alan yöneticilerin yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinde aday olabilmeleri için 2839 sayılı Kanunun 18. maddesi uyarınca istifa etmelerinin zorunlu bulunduğuna,
Diğer taraftan seçimlerde adaylık için görevinden istifa eden ve sonrasında seçilemeyen kamu görevlilerinin tekrar görevlerine dönmeleri ise, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun Ek: 7. maddesinde düzenlenmiş olup, konunun kurumlarınca değerlendirilmesi gerektiği ve Kurulumuzu ilgilendiren bir husus olmadığından görüş verilmesine yer olmadığına, KARAR VERİLMİŞTİR.
SONUÇ:
Açıklanan nedenlerle;
- 5362 sayılı Kanuna tabi kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları olan esnaf odaları organlarında görev alan yöneticilerin yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinde aday olabilmeleri için 2839 sayılı Kanunun 18. maddesi uyarınca istifa etmeleri gerektiğine,
- Seçimlerde adaylık için görevinden istifa eden ve sonrasında seçilemeyen kamu görevlilerinin tekrar görevlerine dönmeleri ise, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun Ek: 7. maddesinde düzenlenmiş olup, konunun kurumlarınca değerlendirilmesi gerektiği ve Kurulumuzu ilgilendiren bir husus olmadığından görüş verilmesine yer olmadığına,
- Karar örneğinin İbrahim TALAN’a tebliğ için Gemlik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na gönderilmesine, 12/9/2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.