Ekonomi

Uşak'ta kıymanın kilosu neden 600 TL'ye satılıyor?

Uşak’ta kıymanın kilosunun neden 600 TL olduğunu açıklayan Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, karkas olarak satılan etin kilosunun 480 TL’ye yükseldiğini, kemiğin ayıklanması ve işletme giderleri eklendiğinde tezgahta bu fiyatın ortaya çıktığını ifade etti.

Abone Ol

Çiftçi TV’ye bağlanan Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, artan et fiyatları nedeniyle açıklamalarda bulundu. Et fiyatlarındaki artışın süt ineklerinin kesilmesi olarak açıklayan Mustafa Sezer, her 1 süt hayvanının yılda 1 kez yavruladığını ve bunların bir kısmının et hayvanı olarak yetiştiğini kaydetti.

KARKAS KESİLEN ETİN FİYATI 480 LİRA, KEMİĞİ ATINCA VE MALİYETLERİ EKLEYİNCE KIYMA 600 LİRA OLUYOR

Türkiye’nin Avusturya ve Arjantin’den hayvan ithalatının önüne geçmesi gerektiğini dile getiren Mustafa Sezer, et hayvanı ithalatının süt ineklerinin çeşitli şekillerde kesilmesine bağladı. Süt ineklerinin kesiminin artan maliyetler ve süte hak ettiği paranın verilmemesi olarak açıklayan Sezer, geçen hafta 470 TL olan karkas et fiyatının 480 TL’ye çıktığını belirtti. Hayvan sayısı yetersiz gelince fiyatların arttığını kaydeden Sezer, 480 TL karkas kesilen hayvanın, işletme giderleri ve kemik oranı düşünce kıyma olarak 600 liralardan tezgaha çıktığını ve kuşbaşı ile diğer et gruplarında ise 750 ve 800 TL etiketlerin oluştuğunu aktardı.

SÜT İNEKLERİ ARTAN MALİYETLER NEDENİYLE KESİLİYOR VE BUNUN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN KALICI POLİTİKALAR GEREKLİ

Sezer, Türkiye’de süt tüketimi ve et tüketiminin önceden bağlantılı ve paralel gittiğini fakat şu anda bizim bölgemizde 13 liraya süt satıldığını ve üreticinin zarar ettiğini anlattı. Bir torba yemin 780 lira olduğunu kaydeden Sezer, “Süt krizi olduğu dönemlerde üreticimiz maalesef süt veren ineklerini kesimhanelerde kestirmek zorunda kalıyorlar. Yetkililer bu soruna yasak koyarak çözme yoluna gidiyorlar ve bu sefer de yasaklar başka şekilde regüle ediliyor. Süt hayvanları kesimhanelerde bir şekilde kesiliyor. Her 1 süt hayvanı yılda 1 sefer yavru veriyor ve bu bir süre sonra et hayvanı yetersizliği olarak karşımıza çıkıyor” dedi.